Ποιοι είμαστε και πώς δουλέψαμε


Το ξεχασμένο μέτωπο

Μιας και ζούμε στο Κιλκίς ασχοληθήκαμε με το δικό μας λησμονημένο «Μακεδονικό Μέτωπο» ή «Μέτωπο της Θεσσαλονίκης». 

Έρευνα στις πηγές.

Εντοπίσαμε και διαβάσαμε κείμενα που περιγράφουν την πόλη μας και την περιοχή μας μέσα από τα μάτια ενός Άγγλου Λοχαγού του A. j. Mann που υπηρέτησε στην περιοχή. 


Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η αναπτυξιακή προοπτική του Κιλκίς

Ο ρόλος των σιδηροδρόμων

Μελετήσαμε τον ρόλο των σιδηροδρομικών μεταφορών στη νικηφόρα κατάληξη του μετώπου και τον συσχετίσαμε με την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας σήμερα.Τα συμπεράσματά μας τα αποτυπώσαμε σ' ένα κείμενο που δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο.  

Ο ρόλος των κοιμητηρίων

Εξετάσαμε τον ρόλο των κοιμητηρίων, Συμμαχικών και Ελληνικών, στην τουριστική προβολή του νομού μας.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές.

Μέσα από σχετικό βίντεο παραγωγής του Βρετανικού Μουσείου πληροφορηθήκαμε για τις ανασκαφές που πραγματοποιηθήκαν στην περιοχή του Μακεδονικού Μετώπου είτε σκόπιμα είτε τυχαία στο πλαίσιο διάνοιξης ορυγμάτων ή αποστραγγιστικών έργων. Για να πληροφορηθούμε για τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στον Νομό μας κατά τη διάρκεια του «Μακεδονικού Μετώπου» πήραμε συνέντευξη από τον Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Δρ. Σταμάτη Χατζητουλούση, ο οποίος μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο. 

Παρουσίαση των κοιμητηριών στο κοινό

Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια σειρά από ενημερωτικά βίντεο με την παρουσίαση των Ελληνικών και Κοινοπολιτειακών Κοιμητηρίων στο κοινό. Το πρώτο βίντεο είναι έτοιμο με την παρουσίαση των Κοινοπολιτεικών Κοιμητηριών της Κρηστώνης (Sarigol).

Η ιστοσελίδα

Τα αποτελέσματά μας και ο τρόπος που εργαστήκαμε είναι δημοσιευμένα στην παρούσα ιστοσελίδα:

κilkisfront.webnode.gr

Στην ιστοσελίδα αυτή μπορείτε να βρείτε πηγές, παρουσιάσεις, βίντεο καθώς και χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό .

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση του προγράμματος

Ποιοι είμαστε

Είμαστε οι μαθητές και οι μαθήτριες του Τμήματος Στ1 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς. Θα σας παρουσιάσουμε την εργασία μας που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Δικτύου Τοπικής Ιστορίας, στο οποίο έχει ενταχθεί το Σχολείο μας με στόχο τη διερεύνηση και ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας.

Πώς δουλέψαμε

Αρχικά παρακολουθήσαμε ένα κατατοπιστικό βίντεο με τίτλο: «Η πορεία προς τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Με βάση το βίντεο συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας και αποτυπώσαμε τα αίτια, τις αφορμές τους πρωταγωνιστές και τα κράτη που συνέθεταν τις συμμαχίες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με τη βοήθεια της σχετικής βιβλιογραφίας και των Φύλλων Εργασίας εντοπίσαμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι στρατιώτες μάχονταν και πολεμούσαν.

Τις πληροφορίες αυτές τις μετασχηματίσαμε σε κείμενα με τίτλο: «Ημερολόγια από το μέτωπο» και «Γράμματα από το μέτωπο»

Παρουσίαση στους συμμαθητές μας.

Όλα όσα μάθαμε τα αποτυπώσαμε σε μια παρουσίαση την οποία κοινοποιήσαμε στους συμμαθητές μας, των μικρότερων τάξεων, προκειμένου να μάθουν τα γεγονότα που συνέβησαν στον τόπο μας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου πριν από 100 χρόνια.

Ποιήματα

Ο πόνος η αγωνία, αλλά και η ελπίδα των πολεμιστών αποτυπώθηκαν σε πέντε ποιήματα γραμμένα στα αγγλικά, με τα οποία λάβαμε μέρος στον διαγωνισμό με τίτλο: «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται: Οι μαθητές εκφράζονται δημιουργικά για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο», που διοργάνωσαν το British Council, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, ο οργανισμός Never Such Innocence, η Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Στρατιωτικών Τάφων και η Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα. 



Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε